Pasta arrabbiata di peperone rosso

Zoals ik eerder schreef in het item “over Boswyk” op deze site wil ik jullie deelgenoot maken van mijn proces in het consuminderen van dierlijke producten. Ook is het mijn wens om daarin niet belerend of veroordelend over te komen, maar juist om de focus op de positieve aspecten van vegetarische of vegan bereide gerechten te leggen. Een van de lievelingsgerechten van mijn kinderen is mijn pasta carbonara (dat eigenlijk pasta alfredo betreft – sorry kids ik heb jullie al die jaren genept). Op verzoek van de man thuis stond deze “pasta carbonara” met pancetta op het menu van gisteravond. In tegenstelling tot zojuist geschreven over positiviteit … gister op de radio hoorde ik over een uitslaande brand in een varkensstal met 9000! varkens. Change of plans: met een goed gevulde groentelade een variant op Arrabbiata gemaakt.

Arrabbiata is een lekkere, simpele en pittige saus van knoflook, tomaten en rode chilipeper en vindt zijn oorsprong in de regio Lazio rond Rome. Mijn recept van arrabbiata heeft als basis geroosterde rode puntpaprika in plaats van tomaten en deze hebben zo’n dunne schil dat ik deze niet verwijder na het roosteren. Ik voeg zongedroogde tomaten op olie toe aan de saus om er een umami smaak aan toe te voegen en een heel klein snufje gerookt paprikapoeder La Chinata voor de kick.

Op de wereldberoemde markt in Naarden kocht ik bij de eveneens wereldberoemde groentekraam van Joop Sjouwerman, wilde asperges. Deze zeer dunne groene asperges zijn geliefd in de Italiaanse keuken en groeien alleen in een mediterraan klimaat onder bomen en struiken en wanneer ze zo’n 40 cm boven de grond uitsteken zijn ze klaar om met de hand geoogst te worden.  De smaak komt in de buurt van de oersmaak van asperges. Op het etiket van de door mij gekochte wilde asperges stond overigens “land van herkomst Thailand”, de smaak was er niet minder om.

Ingrediënten

6 Rode puntpaprika’s

5 Zongedroogde tomaten op olie

Snufje gerookt paprikapoeder

2 Teentjes knoflook

1 Rode peper

Bladpeterselie

200 Gr wilde asperges

Citroen

Pijnboompitten

  • Halveer de rode puntpaprika’s en rooster deze in een voorverwarmde oven op 200 gr C. circa 25 minuten. Een beetje verkleurd is lekker (gekaramelliseerd).
  • Pureer de rode puntpaprika’s in de keukenmachine met de zongedroogde tomaten, gerookt paprikapoeder en olie uit het potje totdat een smeuïge saus ontstaat.
  • Fruit de geraspte knoflook en het fijngesneden rode pepertje en voeg vervolgens de rode puntpaprika saus toe.
  • Breng op smaak met zout.
  • Voeg als laatste de fijngesneden bladpeterselie toe aan de saus.
  • De wilde asperges heel kort in een beetje olijfolie bakken zodat ze lekker knapperig blijven.
  • Meng de arrabbiata saus door je favoriete pasta en dien op met de wilde asperges, geroosterde pijnboompitten en geraspte citroenschil.

En zo een heerlijk vegan gerecht.