Recentelijk heb ik een post op instagram @boswyksfoodfun geplaatst met een foto van Asperges a la Flamande en Asperges met zalm en sauce Bearnaise. Ik kreeg een leuke reactie van Marieke om ook een foto te plaatsen van een vegetarisch witte asperge gerecht. Bij deze de foto en mijn recept!

De Latijnse naam voor het witte goud is Asparagus officinalis (=geneeskrachtig).  Een leuk weetje is dat in Egypte in de piramide van Sakkara de eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden. Zo kan men vaststellen dat er in 2750 v.Chr. al asperges werden gegeten. Ook bij de Romeinen was het eten van asperges geliefd, maar na de val van het Romeinse rijk kwam de aspergeteelt in de vergetelheid. Vanaf de 15e eeuw keerde de aspergeteelt in Europa weer terug. In Nederland worden de asperges vanaf de 19e eeuw op grote schaal gekweekt in met name Noord Limburg.

Lekker eten begint altijd bij de inkoop. Let bij het kopen van witte asperges op vooral stevigheid. Als ik de asperges niet dezelfde dag bereid, dan bewaar ik deze in een natte theedoek in de ijskast. Ik heb een stoomoven dus bereid ik de asperges in mijn stoomoven. In een aspergepan koken is natuurlijk ook een goede optie.

Burrata heeft een heerlijke romige smaak en dat combineert fantastisch met de smaak van de asperges, die een heel licht bittertje hebben. Het zuurtje van de gremolata en het zoete van de geconfijte tomaatjes maken de smaak sensatie compleet. Burrata vindt zijn oorsprong in Puglia, de hak van de laars van Italia. De buitenkant is gemaakt van mozzarella en de binnenkant is een combinatie van mozzarella en room.

Gremolata is een mengsel van citroenrasp, knoflook, platte peterselie en olijfolie. Gremolata wordt vaak opgediend bij Ossobuco, een Milanees stoofgerecht van kalfsschenkels. Maak de gremolata ook eens met sinaasappelrasp, heerlijk bij groentes zoals geroosterde wortelen. Aanrader!

Gebruik voor het raspen van een citrusvrucht een biologische (=zonder chemische bestrijdingsmiddelen) variant.

Ingrediënten

1 Bussel (500 gr) witte asperges AA

250 Gr trostomaatjes (cherry formaat)

2 Bollen burrata

15 Gr platte peterselie

1 Citroen

1 Teentje knoflook

  • Stoom de asperges gaar in ca. 25 min. in de stoomoven op 100 gr. C. (bekijk wel even de dikte van de asperges AAA, AA of A om de stoomtijd te bepalen)
  • Leg de takjes met trostomaatjes in een ovenschaal en begiet met een beetje olijfolie en niet te vergeten bestrooien met grof zeezout. Plaats in een voorverwarmde oven op 200 gr. C. gedurende ca. 25 min.
  • Maak de gremolata door de platte peterselie fijn te snijden, te mengen met het rasp van 1 citroen en de geraspte knoflook.
  • Mengen met een beetje olijfolie en op smaak brengen met peper en zout.
  • Serveer de asperges met een halve burrata bol, gremolata en de geconfijte tomaatjes.

Zo simpel is de bereiding van lekker en verfijnd eten!

Geniet en zorg goed voor jezelf.