Biet oftewel beta vulgaris een wortelgewas uit de amarantenfamilie was al bekend bij de Assyriërs (2000 – 600 v.Chr.) en werd door de Romeinen in Europa verspreid. De rode biet (beta vulgaris var. ruba) stamt uit de 19e, begin 20e eeuw.  Andere variëteiten van de biet dan de ronde rode biet die ik heb gebruikt voor dit gerecht, zijn de cilindervormige rode biet, gele biet, witte biet en de chioggia biet (rood-wit geringd van binnen). Een absolute aanrader zijn de Barabietole Arrosto (geroosterde bieten uit Italië). Deze worden direct na de oogst op het land weer ingekuild met warme kolen en afgedekt met zand, zodat ze in de grond langzaam worden geroosterd. De combinatie van de aardse en zoete rooksmaak, is een ware belevenis. Als je deze geroosterde biet kunt krijgen bij bijvoorbeeld De Lindenhoff, doen!

In de nineties van de vorige eeuw heb ik een recept geschreven voor mijn destijds kookschool “’t Baarnsche Kookhuys” van een bieten carpaccio. Nu een all time favourite. Wat een smaak sensatie in vergelijking tot de gaar gekookte bietjes met o.a. kruidnagels volgens grootmoeders recept.

Voor de rode uien relish gebruik ik balsamico azijn, dat bij verwarming al licht karamelliseert. Eventueel voeg ik voor de smaakbalans na bereiding nog een beetje poedersuiker toe, maar niet op voorhand.

Ingrediënten

4 Rode bieten

2 Bollen burrata

2 Rode uien

1 Teentje knoflook

Tijm

100 ml Rode wijn

30 ml Balsamico azijn

  • Was de bieten, droogdeppen en wentelen door olijfolie met peper en zout.
  • Verpak de bieten in aluminium folie en rooster de bieten in een voorverwarmde oven op 180 gr C. gedurende 1 uur.
  • Verwarm de fijngesneden rode uien met een geraspt teentje knoflook in een weinig olijfolie en voeg de tijm toe.
  • Daarna de rode wijn en balsamico azijn toevoegen.
  • Op zeer laag vuur heel zachtjes in laten koken gedurende ca. 45 min.
  • Breng de rode uien relish op smaak met peper, zout en eventueel een beetje poedersuiker.
  • Het vel kan je heel gemakkelijk van de geroosterde bieten afhalen.
  • Bieten en rode uien relish goed af laten koelen.
  • Dien de in plakken gesneden biet op met burrata en de rode uien relish.
  • Opdienen met zout en peper uit de molen en een straaltje van de lekkerste olijfolie die je in huis hebt.
  • Een paars accent van borage, andere eetbare bloem of gedroogde rozenblaadjes brengt het gerecht optisch naar een ander level.

Geniet van dit mooie samenspel tussen aardse, zoete, zure en zacht romige smaken.