Gisteren voor een lieve jarige een Bosbessen Galette gebakken. Een heel eenvoudig recept om een lekkere taart te presenteren met ingrediënten die je doorgaans wel in huis hebt. De Galette – niet te verwarren met de Bretonse Galette: een pannenkoek van boekweitmeel – vorm je eenvoudig met de hand zodat het een “rustieke” uitstraling krijgt. Ik combineer de bosbessen met rozemarijn, om er wat uitdaging in te brengen. Lekker met crème fraîche, maar als je de Galette als dessert presenteert ook super met een Sabayon van Limoncello.

Op een ander feestje – ook gisteren – uitgebreid gesproken over Limoncello en de citroenen die gebruikt worden om Limoncello te maken. Deze Sorrento citroenen worden gekweekt aan de Amalfikust en hebben een bobbelige, onregelmatige schil, maar hebben heerlijk sappig vruchtvlees en bijna geen pitjes. Limoncello is rond het begin van de 20e eeuw ontstaan en in een verhouding van 10 citroenen op 1 liter alcohol van tenminste 90% worden de schillen ongeveer 20 dagen geweekt waarna er water en suiker wordt toegevoegd en filtering plaatsvindt. Dit alles omdat op dit moment zoonlief zijn vakantie viert aan de Amalfikust, one lucky bastard! Hem van harte gegund, maar stiekem wel een beetje jaloers.

In het voorjaar bij de kweker een mix van eetbare bloemen plantjes gekocht. Nu zo veel plezier van mijn eetbare bloemen: het geeft veel van mijn gerechten de finishing touch.

Ingrediënten

125 Gr bloem

1 Eetlepel witte basterdsuiker

85 Gr gezouten roomboter

3 Eetlepels ijswater

200 Gr bosbessen

Rozemarijn

2 Eetlepels suiker

4 eierdooiers

50 Gr witte basterdsuiker

75 Ml Limoncello

  • Meng de bloem met de witte basterdsuiker en kneed de fijngesneden boter door dit mengsel.
  • Voeg het ijswater toe zodat een deeg ontstaat.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat 30 min. in de ijskast rusten.
  • Meng de bosbessen met de suiker en rozemarijn (de naaldjes zeer fijn gesneden).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol het deeg hierop uit tot een cirkel.
  • Beleg het deeg met de bosbessen en vouw de randen om.
  • Bestrijk de randen met melk en een restantje suiker met rozemarijn.
  • Bak de Galette in een voorverwarmde oven op 225 gr. C. gedurende 20 min.  en schakel de oven terug naar 175 gr. C. en bak goudbruin in ca. 40 min.
  • Maak een mengsel van de eierdooiers met witte basterdsuiker en Limoncello.
  • Roer dit mengsel au-bain-marie tot Sabayon.
  • Dien de Galette op met de Limoncello Sabayon.

Veel plezier!