Een “winning team” Cantaloupe meloen met rauwe ham/prosciutto crudo Parma of prosciutto di San Daniele: echt je kan mij er voor wakker maken. Vandaag het recept van een vegetarisch zomers gerechtje met de Cantaloupe in de zonnige hoofdrol. De ingrediënten vormen een mooie balans tussen zoet, zout en zuur.

Wist je dat Cantaloupe familie is van de komkommer is en daarmee een groente is. Oorspronkelijk afkomstig uit Perzië (Iran), India en Afrika, werd de Cantaloupe in de 18e eeuw in de tuin van de Paus in het Italiaanse dorpje Cantalupo gekweekt en ontleent daar zijn naam dus aan. Melone Cantalupo! De lekkerste zongerijpte Cantaloupes komen uit Italië en Spanje, maar worden ook in Nederlandse kassen gekweekt.

Ik bedruppel dit gerechtje met olijfolie met Za’atar, een kruidenmelange uit het Midden-Oosten bestaande uit gedroogde wilde oregano, sesamzaad en Sumac.  Za’atar olijfolie met brood is het nationale ontbijtgerechtje van de Palestijnen. Heerlijk in combinatie met brood en groente. Sumac is een fruitig en zurig besje met een diep rode kleur en wordt ook wel Oosters goud genoemd. In mijn gerechtje voegt de Sumac een licht zurige smaaktoon toe.

Voor een vegan variant is Violife Greek White echt een aanrader als alternatief voor Griekse feta kaas.

Ik hoop je met dit gerecht te inspireren om het gerechtje als een “art of food plating” te presenteren. Met een beetje aandacht en liefde heel simpel. Net zo smaakvol uiteraard om van deze ingrediënten een grote salade te maken en deze op te dienen in een Salad Bowl.

Ingrediënten

Cantaloupe meloen

Rode cherry tomaatjes

Kalamata olijven

Feta kaas

Basilicum

Balsamico Glaze

Za’atar

Pistache noten

  • Maak met behulp van een meloenschep bolletjes Cantaloupe.
  • Snijd de feta in blokjes.
  • Halveer de cherry tomaatjes.
  • Meng 2 eetlepels olijfolie met een theelepel Za’atar en breng op smaak met zout.
  • Maak een compositie van de Cantaloupe, feta, cherry tomaatjes, gecrushte pistachenoten, stipje balsamico glaze en bedruppel met de Za’atar olijfolie.
  • Opdienen met basilicum.
  • Op de foto uit mijn tuin goudsbloem en de witte bloemetjes van munt. Je kan ook flinterdun gesneden muntblaadjes gebruiken om de munt toon toe te voegen.

Geniet van het stralende zomerweer!