Het laatste recept van de drieluik “Cauliflower challenge” volgt hieronder op de laatste dag van de Nationale Week Zonder Vlees.

Ook voor dit recept heb ik mij weer laten inspireren door de smaken van de Midden Oosten keuken en ook hier is de basis geroosterde bloemkool.

Bij dit soepje serveer ik Dukkah. Dukkah is een van oorsprong Egyptische mix van kruiden en noten. Ik maak een behoorlijke hoeveelheid, zodat ik mijn gerechten vanuit voorraad kan opleuken met homemade dukkah. Ik bewaar de dukkah in een weckpot en het mengsel blijft vers ongeveer 6 weken. Je kan de dukkah strooien over geroosterde groenten (wortels, pompoen), over een kippetje of vis, over hummus … En … probeer eens brood te dippen in olijfolie met dukkah.

Ingrediënten

Bloemkool ca. 500 gr

1 Hele bol verse knoflook

1 Sjalotje

1 Groentebouillonblokje

100 gr Ongebrande gemengde noten

1 eetlepel Korianderzaad

1 eetlepel Venkelzaad

1/2 eetlepel Sesamzaad

1 eetlepel Komijn

Platte peterselie

Griekse yoghurt

Harissa

  • Snijd de bovenkant van de verse bol knoflook af en leg deze in een ovenschaal met de bloemkoolroosjes. Begiet met ruim olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 gr. C. gedurende ca. 35 min.
  • Maak ondertussen de dukkah (als je deze nog niet in stock hebt) door de noten gedurende ca. 10 min. in een voorverwarmde oven op 200 gr. te roosteren.
  • Rooster de zaden in een koekenpan, en maak fijn in een vijzel.
  • Maak ook de noten fijn (even laten afkoelen en de vliesjes van de hazelnoten verwijderen).
  • Meng de gecrushte noten met de zaden, komijn en peper en zout.
  • Fruit een sjalotje aan in een weinig olijfolie en voeg de geroosterde bloemkoolroosjes toe.
  • Knijp de zachte knoflookteentjes uit de bol en voeg toe.
  • Vervolgens 750 ml water en het bouillonblokje toevoegen.
  • Laat even op zacht vuur staan en pureer dan de soep met de staafmixer.
  • Breng de soep op smaak met peper en zout.
  • Opdienen met griekse yoghurt, dukkah, een beetje harissa en platte peterselie.
  • E voila een lekker gezond, tongstrelend soepje!