Nationale Week Zonder Vlees roept alle Nederlanders op om van 9 t/m 15 maart 2020 geen vlees te eten! Deze landelijke campagne wordt breed gedragen door diverse partners uit de voedselindustrie en is een initiatief van Isabel Boerdam, oprichter van De Hippe Vegetariër.

Op de Naardense markt op zaterdag (aanrader!) heb ik deze mega grote bloemkool gekocht voor de prijs van Euro 0,98 en bedacht me dat ik en de man daar met gemak 3 dagen van kunnen eten en daarom deze uitdaging om 3 recepten te delen met als ingrediënt bloemkool. Eigenlijk helemaal geen uitdaging als je je bedenkt hoe veelzijdig dit mooie kooltje is: bloemkoolrijst, bloemkool pizzabodem, bloemkool puree, bloemkool soep … En dan de paarse bloemkool, deze is iets zachter van smaak dan de witte variant. Om de fraaie paarse kleur te behouden kan je de bloemkool het beste stomen of rauw eten. Koken is wel mogelijk, maar hoe langer je de paarse bloemkool kookt hoe meer het zijn paarse kleur verliest en dat willen we niet. Romanesco is de groene torentjesbloemkool variant. De bloemkool bestaat uit nog ongedifferentieerde bloemknoppen, in tegenstelling tot broccoli.

Al in de 12e eeuw wordt vermelding van de bloemkool plant gemaakt (“Kitab al-Filaha” boek over de landbouw, geschreven door een in Sevilla Spanje werkzame Arabische landbouwkundige)

Hieronder mijn recept van op de midden oosten keuken geïnspireerde geroosterde bloemkool met granaatappelpitjes en rozenblaadjes.

Ingrediënten

Bloemkool

1 eetlepel Kurkuma

Grof (geroosterd) zeezout

1 eetlepel Tahini

Citroenrasp en -sap

1 Teentje knoflook

Granaatappelpitjes

Gedroogde rozenblaadjes

Koriander

  • Meng 1 dl olijfolie met kurkuma en besprenkel deze over de bloemkoolroosjes en bestrooi met grof (geroosterd) zeezout.
  • Plaats een ovenschaal met de bloemkoolroosjes in een voorverwarmde oven op 200 gr C. gedurende ca. 35 min. (totdat de bloemkool mooi goudgeel geroosterd is).
  • Maak intussen de dressing door 1 eetlepel tahini te mengen met 1 eetlepel citroensap en -rasp, geraspte knoflook en klop met zoveel water dat er een mooie dressing ontstaat.
  • Breng de tahini dressing op smaak met zout.
  • Dien de geroosterde bloemkool op met de tahini dressing, granaatappelpitjes, gedroogde rozenblaadjes en koriander.
  • Lekker met zoete aardappelpuree.
  • IT’S AS SIMPLE AS THAT!