Om het zonnetje binnen te halen, deel ik hieronder mijn recept van een goudgele Citroen-Ricotta Taart.

Voor de bodem van deze taart crush ik Amaretti (amaro=bitter) koekjes met een klein beetje roomboter. Het “bittertje” van de amandelsmaak completeert het zachte van de ricotta, het “zuurtje” van de citroen en het zoete component in de taart. Amaretti koekjes zijn heel eenvoudig zelf te maken met maar vier ingrediënten, namelijk amandelmeel, suiker, eiwitten en amandelextract. Voor dit recept gebruik ik kant en klare Amaretti koekjes. Niet te verwarren met Cantuccini (harde) koekjes, die je volgens traditie dipt in Vin Santo, maar ook heerlijk om te dippen in je espresso of welke koffie variant dan ook.

Ricotta is een witte zachte en frisse Italiaanse kaas van koeien-, schapen of geitenmelk met een milde en zacht zoete smaak afkomstig uit het midden en zuiden van Italië. De naam komt van het proces van fabricage: de wei afkomstig uit de fabricage van kaas wordt een eerste keer gekookt en dan nogmaals (ri-cotta) en dan wordt de wrongel afgegoten alvorens afgekoeld te worden. Ricotta is vetarm (slechts 13%). In Italië wordt Ricotta bijvoorbeeld gegeten met jam als ontbijt, maar ook gebruikt als basis voor het bereiden van vullingen van pasta en niet te vergeten Pasta alla Norma. Heel veelzijdig: hartig en zoet, koud en warm.  Mijn recept heb ik gebaseerd een authentieke Italiaanse cheesecake en daarom gebruik ik ricotta en geen roomkaas.

Ingrediënten

150 Gr Amaretti koekjes

50 Gr gesmolten roomboter

500 Gr Ricotta (koemelk)

Sap en schil van 1 citroen

200 Gr witte basterdsuiker

1 Eetlepel vanillesuiker

3 Eieren

  • Verkruimel de Amaretti in de keukenmachine met de gesmolten boter.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier en verdeel het mengsel hierin. Heel goed aandrukken!
  • Ong. 30 min. wegzetten in de ijskast.
  • Maak een mengsel van de overige ingrediënten.
  • Giete het Ricotta mengsel in de springvorm en plaats deze in een voorverwarmde oven op 150 gr. C.
  • Bak de taart gaar in ong. 1 uur.

Pluk de dag!