Na een heerlijk weekje vakantie in Toscane vol met foodinspiration thuisgekomen. Dit gerechtje heb ik direct uitgeprobeerd en wil ik met jullie delen.

Allereerst enige uitleg bij de termen Crostini en Bruschetta, omdat deze twee termen nogal eens door elkaar worden gebruikt. Crostini wordt gemaakt van een dun sneetje brood zoals bijvoorbeeld stokbrood of ciabatta en wordt na het roosteren ingesmeerd met knoflook en eventueel kruiden. De topping van een crostini kenmerkt zich door een uitgesproken smaak. Crostini wordt gegeten als Antipasto (aperitiefhapje).

Voor bruschetta wordt een “groter” soort brood gebruikt. In tegenstelling tot de crostini wordt de bruschetta voorafgaande aan het grillen besprenkeld met olijfolie en gekruid. Bruschetta is bijvoorbeeld meer geschikt als lunchgerecht.

Een leuk “weetje” is dat het Toscaanse brood bereid wordt zonder zout. Omdat Pisa (kustplaats) en Firenze met elkaar in de clinch lagen in de 12e eeuw, besloot Pisa om geen zeezout meer te leveren aan Firenze. Veel broden worden tot op de dag van vandaag zoutloos bereid.  Het weglaten van zout heeft zo’n gunstig effect op de gezondheid van de inwoners van Toscane, dat het Italiaanse Ministerie voor Volksgezondheid recentelijk besloten heeft het zoutpercentage in de broden in de rest van Italië te verlagen met 15%. Het aantal mensen met hart- en vaatziekten bleek in Toscane namelijk zo’n 6% lager dan in de rest van Italië.

Ingrediënten

Stokbrood

1 blikje Ansjovisfilets

Knoflook

Platte peterselie 15 gr

Knoflookpuree 1 kleine eetlepel

Olijfolie 50 ml

1 Bol burrata

  • Spoel de anjovisfilets zachtjes af onder de koude kraan en dep droog met keukenpapier.
  • Snijd het stokbrood schuin in plakken.
  • Grill deze in de oven of contactgrill.
  • Bestrijk met opengesneden knoflookteentje.
  • Maak peterselie-olie met behulp van staafmixer of keukenmachine door platte peterselie, knoflookpuree en olijfolie te mengen. Vaak smokkel ik een beetje door jonge bladspinazie toe te voegen voor de ultieme mooie groene kleur.
  • Beleg de crostini met 2 ansjovisfilets en burrata en bedruppel met de peterselie-olie.
  • Voor het kleur effect opdienen  met cherry tomaat.

Goditi la vita oftewel geniet van het leven!