In deze blog zet ik de kapucijner “blauwschokker” in het juli zonnetje!

Als dochter van een vader met een adelborst (marine) verleden, stond bij ons thuis Captain’s Dinner op het menu. Kapucijners (oftewel raasdonders) met spek en ui, rijst, piccadilly en tafelzuur. Niet echt mijn favoriet en dat is jarenlang mijn associatie geweest met kapucijners. Maar wat een gemiste kans …  Jonge (groene) kapucijners wat een delicatesse: boordevol vezels, eiwitten en vitamine C, B1 en B2.

Jonge kapucijners worden geoogst als de kapucijners nog niet helemaal volgroeid zijn en de kapucijners die dan in de peul zitten zijn dan nog groen. Als je de kapucijners in de peulen aan de plant droogt, verkleuren de kapucijners van groen naar bruin. De kapucijner is een oud gewas en wordt al tenminste 7000 jaar geteeld. De oudste vondsten dateren uit archeologische opgravingen in Turkije.

Als je geen verse jonge kapucijners in de peul kan kopen, dan zijn diepvries jonge velderwtjes van Bonduelle een goed alternatief.

Voor een volwaardig vegetarisch gerecht maak ik een Greek Style Salad met kapucijners (vezels en eiwitten) en avocado (gezonde vetten). Voor mij maakt Feta kaas dit gerecht echt af, maar nu ook te koop Violife Greek White een vegan alternatief voor Feta.

Wat betreft de balsamico azijn: investeer in een hoge kwaliteit = enkele jaren gerijpt in een houten vat. De zoete nasmaak is dan van de most van de overrijpe Trebbiano druiven en niet van toegevoegde suikers. Balsamico azijn is wat mij betreft essentieel in deze salade, voor de balans met het lichte bittertje van de kapucijner.

Ingrediënten

500 gr Kapucijners in de peul

25 gr Cherry tomaten

Libanese komkommer

Rode puntpaprika

Rode ui

Avocado

Dille

Munt

Feta

  • Haal de kapucijners uit de peul en stoom de kapucijners in 8 minuten op 100 gr gaar in de stoomoven. Koken kan natuurlijk ook.
  • Spoel de nog warme kapucijners af onder koud stromend water.
  • Snijd de tomaten, komkommer, rode puntpaprika, rode ui en avocado in kleine stukjes.
  • Meng de salade met de verse dille en munt.
  • Voeg de kapucijners toe.
  • Meng de salade met balsamico azijn en olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Opdienen met verkruimelde feta.

Geniet van al het lekkers dat de maand juli voortbrengt!