De naam Puttanesca betekent letterlijk “op hoerenwijze” en over het ontstaan van het gerecht Spaghetti alla Puttanesca doen allerlei leuke anekdotes de ronde zoals dat door het toevoegen van het rode pepertje, je opwekkende eigenschappen  zou toevoegen. Een andere anekdote die ik je niet wil onthouden is dat de kleuren van het gerecht verwijzen naar de kleuren van de lingerie van dames van lichte zeden. Groen (peterselie), rood (tomaten), donkerpaars (olijven) en grijs-groen (kappertjes).

Zelf voel ik meer voor deze variant: Italianen gebruiken het woord “puttana” waar wij “shit” of een dergelijke krachtterm gebruiken. Dit in gedachten nemende, kan je het interpreteren als een gerecht dat voornamelijk bestaat uit shit/rotzooi die je nog in huis hebt. En inderdaad de ingrediënten voor het maken van deze saus, heb je als basis in je voorraadkast.

De eerste recepten van de Napolitaanse Spaghetti alla Puttanesca dateren van ca. 1950. Een tip als je mijn recept voor de Puttanesca saus gebruikt tezamen met al dente gekookte spaghetti: opdienen met een klein scheutje olijfolie – de allerlekkerste die je in huis hebt. Mijn favoriet voor dit gerecht is een Siciliaanse olijfolie die ik zo weet te waarderen vanwege de grassige/citroenige/frisse smaaktonen.

In dit recept combineer ik de saus met kabeljauw, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een andere witte vis. Erbij serveer ik kruiden Tabouleh. Ik maak de saus van cherry tomaatjes, omdat deze zo lekker zoet en sappig zijn en de saus de juiste structuur geeft. En het gebruik van citroen in mijn versie van de Puttanesca saus voegt qua smaakbeleving veel toe! It’s all about balance.

Ingrediënten

500 Gr Kabeljauwfilet

2 Teentjes knoflook

1 Rode peper

1,5 Eetlepel ansjovis pasta

250 Gr cherry tomaatjes

2 Eetlepels kappertjes

2 Eetlepels zwarte en groene olijven

Bladpeterselie

Citroen

  • Bestrooi de kabeljauw met peper en zout en begiet met olijfolie en leg in een ovenschaal. Bak de kabeljauw gaar in ca. 20 min. in een voorverwarmde oven op 200 gr. C. *Pas de oventijd aan aan de dikte van de visfilet.
  • Bak ondertussen heel kort in een koekenpan de 2 geraspte teentjes knoflook, het gesneden rode pepertje en de ansjovis pasta in een weinig olijfolie.
  • Voeg de gehalveerde cherry tomaatjes toe en lekker laten pruttelen.
  • Voeg de kappertjes, de gesneden olijven en de bladpeterselie toe en verwarm even zachtjes mee.
  • Vlak voor het opdienen citroensap en -rasp toevoegen.

Goditi la vita Italiana!