Ik ga een heel simpel recept delen met jullie van de beste tomatensaus, voor mij “simplicity is his best form”.

Als basis gebruik ik Roma tomaten oftewel pruimtomaten vanwege het stevige vruchtvlees.  Mooi om te vermelden dat de letterlijke vertaling van Pomodori gouden appels is.

De smaak van de tomaten wordt geoptimaliseerd door het feit dat de tomaten licht karameliseren in de oven, ditzelfde geldt voor de knoflook. Het zoete van de tomaat wordt geaccentueerd door het karameliseren. Bij het maken van de salsa let er op dat je de keukenmachine lang genoeg laat draaien; de zaadjes van de tomaten werken als een soort pectine (bindmiddel).

Heel erg lekker om deze saus te proeven in al zijn eenvoud met Linguine pasta opgediend met geraspte Parmigiano Reggiano of Grana Padano en basilicum koningskruid.  De Linguine draai ik om een vork om een torentje te maken. Even oefenen ….

Alleen Grana type kaas geproduceerd in het gebied van de provincies Modena, Parma en Reggio Emilia mag zich Parmigiano Reggiano noemen. Daarbij eten de koeien die de melk leveren voor de Parmigiano Reggiano kaas alleen gras en granen en geen conserveermiddelen en antibiotica! Een fijn weetje.

Buon Appetito!

Ingrediënten

750 Gr Roma tomaten

1 bol verse knoflook

Gerookt zeezout (Maldon)

Olijfolie

  • Halveer de Roma tomaten en verwijder de top van de verse knoflookbol.
  • Leg de ingrediënten in een ovenschaal en bestrooi met gerookt zeezout en begiet met olijfolie.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 200 gr C. gedurende ca. 1 uur.
  • Maak de salsa door de tomaten en uitgeknepen knoflookbol met vocht in de keukenmachine te pureren.