Voor het eerst las ik een Caponata recept in The River Cafe Cook Book Green uit The Nineties geschreven door mijn heldinnen Ruth Rogers & Rose Gray. Destijds zo vernieuwend en inspirerend de kookboeken van The River Cafe uit Londen met Italiaans georiënteerde gerechten zonder poespas. En nog steeds!

Caponata is een typisch Siciliaans gerecht, een agrodolce saus met een intense zoete en zure smaak met als hoofd ingrediënt aubergine.  De afwezigheid van enige delicatesse maakt in mijn beleving juist dit gerecht tot een delicatesse.  In elk restaurant en huis op Sicilië vind je wel een eigen versie. Traditioneel wordt Caponata (koud) met brood als antipasti gegeten,  maar is ook goed te combineren met vis en pasta. Ik gebruik voor dit gerecht pasta Orecchiette (orrechie = oren) en deze pasta vindt zijn oorsprong in Puglia. Ik snijd de aubergine in echt hele kleine blokjes zodat de saus zich goed hecht in de schelpjes.

Voor de kleur heb ik paarse basilicum uit eigen tuin gebruikt, de smaak is hetzelfde als van haar groene zusje.

Voor dit gerecht gebruik ik een een mooi gerijpte (minimaal 3 jaar) Balsamico azijn om het zoete te accentueren. Ik zou wel een heel blog kunnen wijden aan Balsamico azijn, een ander keertje maar … love it.

Ik zout de gesneden aubergine voor het bakken, omdat de aubergine anders de olijfolie waarin je bakt als een spons absorbeert. Andere theorie is dat door het zouten de aubergine haar “bittertje” verliest.

Ingrediënten

1 Aubergine

1 Rode ui

2 Teentjes knoflook

6 Volle rijpe trostomaten of pruimtomaten

1 Eetlepel Triple concentrato tomatenpuree

1 Eetlepel kappertjes

2 Eetlepels balsamico azijn

Bladpeterselie

Paarse basilicum

Pijnboompitten

  • Snijd de aubergine in hele kleine blokjes, bestrooi met zout en laat een half uurtje staan.
  • Bak de rode ui en geraspte knoflook in een weinig olijfolie en voeg de aubergine toe.
  • Even zachtjes laten stoven en daarna de in stukjes gesneden tomaat toevoegen.
  • Vervolgens de tomatenpuree toevoegen.
  • Vlak voor het opdienen de kappertjes, balsamico azijn en bladpeterselie toevoegen en even echt heel even mee verwarmen.
  • Serveer de gekookte pasta met de saus en garneer met paarse basilicum en geroosterde pijnboompitten.
  • En o ja, omdat ik het niet kan laten: versgeraspte parmezaan!

Geniet van de eenvoud van dit prachtige gerecht!