In mijn reeks blogs ga ik diverse recepten geven met als hoofdbestanddeel Tomaat.

De oorsprong van de tomaat (solnum esculentum) ligt in het Andesgebergte in Zuid-Amerika. Het is waarschijnlijk dat de indianen de tomaat al sinds duizenden jaren cultiveren.  Nu zijn er wereldwijd honderden soorten. Voor dit gerecht gebruik ik o.a. sappige Roma pruimtomaten gemengd met cherry tomaten in de gele, oranje en rode variant.  Wat belangrijk is dat de tomaten goed rijp zijn. Ik bewaar mijn tomaten altijd buiten de ijskast en laat deze soms wel 1 week rijpen voordat ik ze opeet.

Coeur de boeuf tomaten gebruik ik bijvoorbeeld voor de salade caprese en ja, met buffel mozzarella en de beste olijfolie die ik in huis heb. Simplicity in his best form. Proef ook eens de heirloom tomaten (oude tomatenrassen) te verkrijgen in de beter gesorteerde groentenwinkels.

In de zomer zaai ik altijd Oostindische kers, waarvan de bladeren en bloemen eetbaar zijn. Het serveren van gerechten met een bloem van de Oostindische kers in fel geel of oranje oogt spectaculair. De smaak is licht radijsachtig en combineert prachtig met mijn Panzanella.

Voor het grillen van paprika’s gebruik ik de “gewone” variant in de kleur rood en geel, omdat de schillen iets dikker zijn dan van de puntpaprika’s. Groene paprika’s zijn in feite niet rijp en de groene paprika’s worden vanzelf rood, geel of oranje als deze rijp zijn.

Het snijden en voorbereiden van alle ingredienten kan vantevoren; het mengen van de ingredienten echter zo kort mogelijk voor het opdienen voor mijn variant van Panzanella! Dit om de croutons lekker knapperig te houden en niet sompig.

BUON APPETITO

Ingrediënten

750 gr gemengde tomaten

2 rode paprika’s

2 gele paprika’s

ciabatta

knoflook

kalamata olijven

ansjovis filets

2 eetlepels rode wijnazijn

basilicum

4 tonijnsteaks

  • Rooster de paprika’s ca. 30 min. in de oven totdat deze licht zwart gebakerd zijn.
  • Verwijder de zaadlijsten uit de tomaten (even een klusje) uit de tomaten en bewaar deze in een zeef en snijd vervolgens de tomaten in stukjes.
  • Zeef de zaadlijsten en maak een dressing van de pulp met 2 eetlepels rode wijnazijn en breng op smaak met peper en zout.
  • Spoel de ansjovis filets onder de koude kraan af en dep droog.
  • Snijd het ciabatta brood in grove croutons en meng deze met olijfolie en geraspte knoflookteentjes.
  • Bak de croutons goudbruin.
  • Meng de tomatenstukjes, gesneden paprika, ansjovis filets in stukjes, kalamata olijven, basilicum en de croutons tot panzanella.
  • Meng de panzanella met de dressing.
  • Grill de tonijn om en om op de barbecue of in een grillpan mooi rose. Als de tonijn “loslaat” van de pan omdraaien.
  • Panzanella garneren met basilicum en gegrilde tonijn.