In dit blog wil ik niet zo zeer het accent leggen op het recept, maar op het voor mij meditatieve element van eten bereiden.

Tijdens deze uitdagende, chaotische tijden, helpt het mij om naast het lopen met mijn teckels Teddy & Beer, yoga, meditatie en niet te vergeten de fijne familiemomenten om te ontspannen door met optimale focus eten te bereiden. Gisteren was zo’n momentje dat ik mij overweldigd voelde door al het wereldnieuws en even besloot om “mijn” wereldje heel klein te maken. Met de ingrediënten die ik in huis had, bereidde ik een Perzische salade. De groenten heb ik in werkelijk minuscule, gelijke blokjes gesneden (brunoise). Heerlijk die focus op alleen het snijwerk van de groenten in al die prachtige kleuren, geen andere gedachten dan alleen de pracht aan groenten en fruit (tomaten) die de aarde ons schenkt. Eetbare bloemen uit de tuin maakte het gerechtje compleet.

Aan de Persian salad oftewel Shirazi salad voeg ik voor het extra “colourful” effect gele en rode paprika toe. De Shirazi salad vindt zijn oorsprong in de mooie stad Shiraz (in het zuidwesten van het huidige Iran) aan het einde van de 19e eeuw toen de tomaat werd geïntroduceerd in Perzië.

Dit blog wil ik tenslotte afsluiten met een mooie quote van Rumi (Perzische soefi-mysticus, filosoof en dichter)  “When you feel a peaceful joy, that’s when you are near truth”

Geniet van de zomer op je bord!

Ingrediënten

4 Trostomaten

1 Kleine komkommer

1 Rode ui

1 Gele puntpaprika

1 Rode puntpaprika

Koriander

Platte peterselie

Munt

Citroen

  • Verwijder de zaadlijsten uit de rijpe tomaten en snijd het vruchtvlees in zeer kleine blokjes.
  • Uit de komkommer ook de zaadlijsten verwijderen en brunoise snijden.
  • Puntpaprika’s schoonmaken en brunoise snijden.
  • Meng de ingrediënten met rode ui, fijn gesneden kruiden (niet te zuinig), citroenrasp en -sap, een lekkere scheut olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
  • Dat is alles: vers, simpel en zo smaakvol.