Van mijn eigen pruimenoogst heb ik een crumble gemaakt van speltmeel en havermout.  Spelt is een primitievere variant van de gewone tarwe en wordt al sinds ongeveer 5000 v.Chr. verbouwd. Speltmeel is gemalen spelt inclusief vliesjes en betreft dus eigenlijk volkoren. Voor speltbloem wordt het meel gezeefd. Mensen die last hebben van (niet allergische) overgevoeligheid voor gluten en ook anderen zeggen vaak baat te hebben bij het eten van speltproducten.

Deze mooie quote van een benedictijnse adbis die schreef in de 12 eeuw dat spelt alles bevat wat de mens nodig heeft om te leven, wil ik je graag meegeven: Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid.

Ingrediënten

500 Gr pruimen

Sap en rasp van 1 sinaasappel

1 Theelepel kaneel

1/2 Theelepel kardemom

1 Zakje vanillesuiker

100 Gr speltmeel

50 Gr havervlokken

125 gr Roomboter

80 gr Halfwitte biologische kristalsuiker

 

  • Snijd de pruimen in vieren en verdeel in een ovenschaal.
  • Meng het sinaasappelsap en -rasp met kaneel, kardemom en vanillesuiker.
  • Schenk dit mengsel over de pruimen.
  • Meng in de keukenmachine (met sikkelmes) kort het speltmeel, havervlokken, roomboter en kristalsuiker totdat crumble ontstaat.
  • Verdeel de crumble over de pruimen en bak in ca. 40 min. de crumble goudbruin in voorverwarmde oven op 200 gr C.
  • Lekker met griekse yoghurt of crème fraîche (je weet wel de echte lekkere franse).