Een van mijn favorieten is deze Boswyksfoodfun risotto: eenvoudig te maken en helemaal passend in het thema “mindful cooking”. Zoals de Italianen dit noemen “preparati con amore”. Als je dit als uitgangspunt neemt, geniet je van zowel de bereiding als van het eten van de Risotto Estivo.

In de 10e eeuw werd rijst in Sicilie door de Arabieren geintroduceerd. Zo’n 500 jaar later werd in het noorden van Italie o.a. op de Povlakte rijst verbouwd.  Italie is vandaag de dag nog steeds de belangrijkste rijstproducent in Europa met rijstsoorten als Carnaroli, Arborio en Vialone nano. Risotto is een typisch Noord Italiaans gerecht, maar denk bijvoorbeeld ook aan Arancini: de Siciliaanse risottoballetjes en de Venetiaanse risi en bisi gemaakt met jonge erwtjes en rijst op smaak gebracht met pancetta. Naar Italiaans gebruik wordt risotto als primo (voorgerecht) gegeten met daarop als uitzondering risotto alla Milanese geserveerd als bijgerecht bij Ossobuco.  Voor deze Boswyksfoodfun risotto variant kies ik voor Arborio om een mooie, romige risotto te maken. De Carnaroli geeft een iets nattere risotto en de Vialone nano (verbouwd in de Veneto) wordt vaak gebruikt in combinatie met zeevruchten.

De kleur van het serviesgoed in aqua blue laat de risotto prachtig uitkomen; het oog wil ook wat.

Ik eet mijn risotto het liefst op zijn Italiaans all’onda (in een golf).

BUON APPETITO

Ingrediënten

150 gr Arborio rijst

1 Sjalotje

Knoflook

1 Venkelknol

75 gr Babyspinazie

100 gr Jonge velderwtjes (diepvries Bonduelle)

1 Groentebouillonblokje

100 ml Witte wijn

Pastis

Basilicum

Parmezaan

Citroen

  • Maak bouillon van het bouillonblokje en laat deze op zacht vuur voor gebruik.
  • Rasp de venkelknol (venkelgroen achterhouden) en fruit deze aan met het fijngesneden sjalotje en de geraspte knoflook.
  • Voeg de arboriorijst toe en bak kort mee totdat deze glazig is.
  • Voeg de witte wijn toe en laat snel inkoken totdat deze verdampt is.
  • Voeg steeds een weinig bouillon toe en roer totdat de bouillon geheel is opgenomen.
  • De laatste 5 min. de babyspinazie en velderwtjes toevoegen.
  • Breng de risotto op smaak met zout en fijngeraspte parmezaan.
  • Voeg een klein scheutje Pastis toe om de smaak van de venkel naar boven te halen.
  • Opdienen met basilicum, venkelgroen en grof geraspte parmezan.+