Ik ben al enige tijd bezig met het digitaliseren van mijn eigen recepten uit de nineties en zero’s. Deze “walk through memory lane” is gedurende deze uitdagende tijden waarin ook ik helaas niet kan doen wat ik het liefst doe, een fijne bezigheid. Nu met de January Blues kwam ik mijn recept van zuurkooltaart tegen, waarmee ik in de nineties wereldberoemd werd in het Gooi. Sindsdien ben ik mij bewust van het belang van het consuminderen van dierlijke producten. Dit is voor mij een geleidelijk proces. Voor nu heb ik dit golden oldie recept aangepast naar een vegetarische variant.

In Nederland kennen wij zuurkool sinds het eind van de 18e eeuw. In die tijd werd de witte kool fijngesneden, gezouten, afgedekt en aangedrukt bewaard in een Keulse pot. Op deze manier fermenteerde de witte kool tot zuurkool en was daarmee een van de weinige wintergroentes. Bij fermentatie gaan door warmte en vocht de micro-organisme (bacteriën, schimmels en gist) groeien en enzymen aanmaken. Deze enzymen zorgen ervoor dat o.a. de zuurgraad, smaak, geur en houdbaarheid van een product verandert.

In dit recept maak ik gebruik van de smaakcomponenten zout, zuur en zoet voor een mooie smaakbalans. Linzen gebruik ik vanwege de vezels en eiwitten. Ik vind het handig en lekker om diepgevroren linzen op voorraad te hebben, maar als je deze niet hebt zijn linzen uit blik natuurlijk een prima alternatief. Deze dan wel kort mee verwarmen.

In plaats van het gerookt spek uit mijn oorspronkelijk recept, heb ik nu gerookt paprikapoeder (de spaanse Pimenton) toegevoegd.

Opdienen met een simpele salade met olijfolie, goede balsamico azijn en pecannoten.

Ingrediënten

Quiche & taart deegbodem 32 cm doorsnede

3 Sjalotjes

1/2 Eetlepel gerookt paprikapoeder Pimenton

500 Gr wijnzuurkool

2 Laurierbladeren

200 Gr groene linzen diepgevroren

Appel met rode schil bijv. Elstar

2 Eieren

75 ml Kookroom

  • Fruit de gesnipperde sjalotjes met het gerookte paprikapoeder in een weinig olijfolie.
  • Voeg de zuurkool en laurierbladeren toe.
  • Voeg vervolgens de groene linzen toe.
  • Laat dit mengsel een half uurtje zachtjes stoven.
  • Was ondertussen de appel en snijd deze in vieren. Verwijder het klokhuis en snijd de kwartjes in plakjes.
  • Stoom de appelschijfjes in ca. 2 min. gaar.
  • Bekleed een springvorm met het deeg (incl. bakpapier).
  • Maak een mengsel van de eieren, kookroom, peper en zout.
  • Verwijder de laurierbladeren.
  • Voeg het eiermengsel toe aan de enigszins afgekoelde zuurkool.
  • Doe dit mengsel in de springvorm en garneer met de appelschijfjes.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven op 200 gr. C. in ong. 45 min. gaar.

Enjoy!