Nu we de herfst induiken, heerlijke Sunday roast to share bereid en samen genoten met De Man.
Als bewust flexitarier verwen ik mij af en toe met een lekker stukje vlees. Voorafgaande aan het eten van deze heerlijk Sunday roast, heb ik eerst een simpel pompoensoepje en daarna een risotto met paddestoelen (en gedroogde paddestoelen/funghi porcini)) gemaakt waarna deze tagliata op het menu stond.
De diamanthaas of jodenhaas (schouderhaas) heeft zijn naam gekregen omdat orthodoxe joden vanwege hun spijswetten geen vlees van de achterbout mogen eten. Een biefstuk van de voorzijde van het rund is daarentegen wel toegestaan.
De tagliata eet ik met Gorgonzola Dolce een volle Italiaanse blauwader kaas gemaakt van volle koemelk en gerijpt op stro gedurende 3 maanden. Gorgonzola is vernoemd naar de plaats waar hij vandaan komt (ten noord oosten van Milaan) en heeft dus een beschermde oorsprongsbenaming. De kaas mag daardoor alleen in deze regio worden gemaakt. De smaak is licht pikant en kruidig en veel zachter en romiger van smaak dan bijvoorbeeld Roquefort of Blue Stilton.
De tagliata met Gorgonzola Dolce in combinatie met een sappige Doyenne du Comice peer is een gerecht “made in heaven”.
Na het snijden van de biefstuk (tagliata) bedruppel ik het vlees met een weinig truffelolie en olijfolie (de beste).
Voor de ultieme sensatie: beleg de tagliata met eerst een beetje Gorgonzola Dolce en dan met peer!
Buon appetito!
Ingrediënten (2 personen zie afbeelding)
250 gr Diamanthaas of Jodenhaas
100 gr Gorgonzola Dolce
2 Doyenne du Comice peren
Truffelolie (Urbani)
- Grill de diamanthaas om en om en plaats het gegrilde stuk diamanthaas in een voorverwarmde oven op 200 gr. C. gedurende 10 min. voor rose gebakken.
- Even laten rusten en snijden in dunne plakjes en bestrooien met peper en zout.
- Bedruppel de tagliata met truffelolie en olijfolie.
- Opdienen met Gorgonzola Dolce en Doyenne du Comice.
- Moeilijker is het niet.
Recente reacties