Het recept van dit heerlijke gerecht wilde ik graag met jullie delen en zou ik “ode aan de tuinboon” willen noemen. Het recept bestaat slechts uit 5 ingrediënten …

Allereerst eens stukje geschiedenis: de tuinboon (vicia faba) wordt al sinds 6000 v Chr. in het Middellands Zeegebied verbouwd en gegeten. Een andere minder bekende naam voor de tuinboon is Roomse boon en dat spreekt mij wel aan.  Tot de tijd van de ontdekking van de Nieuwe wereld (v.a. 1492) was de Roomse boon de enige in Europa bekende boon.

In Nederland werden de tuinbonen traditioneel gegeten met bonenkruid en bruin en overgaar gekookt, niet zoals je het graag eet … bitter.

Het tuinboon seizoen is in mei en juni. Voor de tuinboon geldt: hoe kleiner, hoe fijner. De grotere exemplaren kan je sowieso het beste dubbeldoppen. Voor mij een heerlijk mindful klusje buiten in het lentezonnetje om tot rust te komen en mijn gedachten te laten gaan.

Maftoul is een couscous soort gemaakt van bulgur tarwe en vindt zijn oorsprong in Palestina. Het deeg wordt gevormd in kleine bolletjes, in bloem gerold en zoals houdbare pasta’s gedroogd. In tegenstelling tot couscous, die papperig kan worden als het te lang wordt gedrenkt in vloeistof, kan Maftoul in gezouten water worden gekookt net als andere pasta.

Gebruik de allerlekkerste olijfolie die je in huis hebt. Voor mij is dat voor dit gerecht Siciliaanse olijfolie vanwege de volle, frisse smaak alsof je de Italiaanse zon proeft.

Ingrediënten

2 kilo Tuinbonen in de peul

200 gr Maftoul

Munt

Citroen

Olijfolie

  • Dubbeldop de tuinbonen. Dat kan je doen door de tuinbonen uit de peulen eerst te blancheren en dan te doppen, maar ook zonder blancheren kan je dubbel doppen.
  • Stoom de tuinbonen beetgaar in een stoomoven op 100 gr C. gedurende ca. 7 minuten. Beetgaar koken kan ook.
  • Kook de Maftoul gaar volgens de gebruiksaanwijzing verpakking of kook deze in ca. 8 minuten beetgaar (proeven!).
  • Meng de Maftoul met de gestoomde tuinbonen, munt, citroenrasp en -sap en olijfolie.
  • Op smaak brengen met peper en zout.

Vier de lente en geniet!