Het woord Dahl komt uit het sanskriet en betekent “gebroken peulvrucht” en de basis van dit gerecht bestaat dus uit linzen, kikkererwten of bonen die ontvliesd en gebroken zijn. Doordat peulvruchten eiwitrijk zijn, vormen deze een uitstekende bron van proteïnes voor vegetariërs en flexitariërs.

Bij Dahl serveer ik mijn favoriete basmati rijst van het merk Tilda. Basmati rijst is een langkorrelige glutenvrije rijstsoort die van oorsprong uit India komt. Basmati rijst is dunner, langer en droger dan Pandan rijst (ook wel Jasmijn rijst genoemd) afkomstig uit Thailand. Ook favoriet is Naan. Dit Indiase brood is eenvoudig zelf te maken en ideaal om de Dahl lekker mee op te “scheppen”.

Hieronder volgt mijn recept voor de Dahl zoals deze is afgebeeld, maar vaak gebruik ik alle groente die ik in de groentelade van mijn ijskast voorhanden heb zoals bijvoorbeeld bloemkool, pompoen, aardappel, aubergine etc.

Geniet!

Ingrediënten

350 Gr Linzen uit blik

2 Zoete aardappelen

100 Gr spinazie

2 Teentjes knoflook

1 Rode ui

Gember

1 Rode peper

1 Eetlepel kurkuma

1 Eetlepel komijn

4 Tomaten

100 Ml kokosmelk romig

Koriander

Bosui

1 Limoen

  • Fruit de fijngesneden rode ui, rode peper, geraspte knoflook en gember in olijfolie met kurkuma en komijn.
  • Voeg de in blokjes gesneden zoete aardappel en in blokjes gesneden tomaat toe en fruit mee.
  • Vervolgens de (uitgelekte) linzen en kokosmelk toevoegen en zachtjes gedurende 20 min. laten pruttelen.
  • De laatste 10 minuten spinazie mee laten pruttelen.
  • Breng op smaak met zout.
  • Opdienen met koriander, bosui en limoen.