In de bijbelse tijd was de vijgenboom een van de belangrijkste gewassen vanwege de brede bladeren die veel schaduw gaven en natuurlijk om zijn vruchten. Dat blijkt wel uit de mooie “anekdote” over de vijgenboom in het bijbelse verhaal over Adam en Eva (Gen. 3,7). “Nadat Adam en Eva gegeten hadden van de vrucht die geen appel was, gingen hun beiden ogen open en merkten ze dat ze naakt waren. Daarom regen ze vijgenbladeren aan elkaar en maakten ze er lendenschoten van”.

De vijgenboom en de wijnstok werden vaak samen dichtbij het huis geplant en zitten onder de vijgenboom en wijnstok stond dan symbool voor een toestand van vrede en geluk! Wat een mooie symboliek.

Dankzij de steeds zachtere winters kan de vijgenboom tegenwoordig ook goed in Nederland worden gehouden. Het boompje is geplant tegen een muur van mijn huis in Naarden.  Van mijn eigen oogst heb ik een heerlijke Franse plaattaart gebakken op basis van la pate sucree. Een blog over mijn eigen druivenoogst volgt later in het seizoen. Het recept van mijn vijgentaart wil ik hieronder graag met je delen.

Ingrediënten pate sucree

175 gr Bloem

Snufje zout

100 gr Witte basterdsuiker

100 gr Roomboter

3 eierdooiers

Ingrediënten banketbakkersroom

250 ml Volle melk

1 Vanillestokje

3 Eierdooiers

75 gr Witte basterdsuiker

40 gr Bloem

Ingrediënten vijgen

750 gr Vijgen

1 Zakje vanillesuiker

1 Eetlepel kaneel

1 dl Sinaasappelsap

Sap van een 1/2 citroen

10 gr Roomboter

  • Maak met behulp van een keukenmachine/mixer een deeg van bloem, zout, witte basterdsuiker, boter (zacht!) en eierdooiers.
  • Bekleed een kleine bakplaat met bakpapier en verspreid het deeg hierover uit.
  • Zet de bakplaat ong. 30 min. in de ijskast.
  • Bedek het deeg met bakpapier en verdeel een steunvulling hierover.
  • Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven op 200 gr C 15 min. in de oven.
  • Verwijder het bakpapier met de steunvulling en plaats de bakplaat terug in de oven en bak het deeg goudbruin.
  • Kook de melk met het opengesneden vanillestokje.
  • Meng de eierdooiers met de witte basterdsuiker en de bloem en evt. een beetje melk.
  • Verwarm dit mengsel au-bain-marie met de vanillemelk totdat dikke vla ontstaat (=banketbakkersroom).
  • Schil de vijgen dun en snijd deze in vieren.
  • Smelt de roomboter en voeg vanillesuiker en kaneel toe.
  • Verwarm de vijgen hierin zachtjes en voeg het sinaasappel- en citroensap toe.
  • Laten afkoelen.
  • Bedek de pate sucree met banketbakkersroom en vijgen en bedruppel met het vijgenvocht.

BON APPETIT!