De courgette behoort tot de komkommerfamilie en is er in de twee varianten geel en groen en behoort tot een van de gemakkelijkst te telen groentes.

Ik voel een enorme passie voor het eten van bloemen en welke bloem leent zich daar bij uitstek voor: “fiori di zucchini”. Deze prachtige bloemen groeien in de moestuin van mijn buurtjes en – toeval bestaat niet – een van deze bloemen is op een mooie zomeravond in mijn tuin terecht gekomen. Ik kon niet anders dan vragen of ik een paar courgettes en bloemen mocht plukken, dankjewel buuf!

Van de jonge kleine courgettes heb ik een heerlijke risotto gemaakt. De bloemen heb ik fijn gesneden en rauw over de risotto gestrooid, hoe delicaat.

In Italie worden de fiori di zucchini vaak gevuld (ripieni) met ricotta, vervolgens door een batter gehaald en gefrituurd.

Van de dikke courgette die in de winkels verkrijgbaar zijn, maak ik een courgette variant van Baba Ganoush. Baba Ganoush is een traditioneel gerecht uit de Libanese en Syrische keuken en wordt gemaakt van geroosterde aubergine. Mijn variant van Baba Ganoush combineert heerlijk met vis, maar is ook fantastisch om te dippen met de pita groente broodjes uit de bakkerij van AH, verkrijgbaar in de smaak paprika (oranje), biet (rood/roze) en spinazie (groen). Hier volgt het recept:

Ingrediënten

Courgette 2x

2 Teentjes verse knoflook

Citroen

1,5 Eetlepel tahini

Koriander

  • Snijd de courgette overlangs in plakken. Leg deze plakken in een ovenschaal, begiet met olijfolie en bestrooi met crunchy zeezout. Gril de courgette goudbruin in de oven op 200 gr. gedurende ca. 40 min.
  • Pureer de gegrilde courgette in de keukenmachine met de knoflook, tahini, citroensap en -rasp en een goede hand vol koriander.

Zo simpel is het, geniet van de delicious middle eastern taste!